Состојки
Цимет Циметот е еден од најстарите познати зачини, а се споменува дури и во Библијата. Поради своите лековити својства, долго време бил користен во различни медицински традиции во светот, а модерните научни истражувања потврдиле дека навистина циметот има позитивен ефект кај многу болести. Така на пример, докажано е дека овој зачин може да помогне кај гастритис, дијабетес, зголемен холестерол, голем број на бактериски инфекции и многу други болести. Потврдено е дека циметот помага при: воспаленија и инфекции, го спречува ширењето на леукемија и лимфома, ги ублажува проблемите при варење, го регулира нивото на шеќер во крвта, помага при слабеење, ги ублажува ревматските болки, ја подобрува активноста на мозокот, го намалува количеството на лош холестерол, ги ублажува менструалните болки. Циметот содржи високи нивоа на антиоксиданти и феноли, кои помагаат при инфекции. Антиоксидантите во циметот го стабилизираат шеќерот во крвта и ја намалуваат потребата за слатко.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: