Рецепти
Пита со праз Ана Ѓорова

Македонски рецепт за вкусна пита со готово лиснато тесто

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(500 Грама)

Праз(3 Стогчиња)

Масло(1 Чаша)

Јајце(2 )

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Филот се подготвува на следниов начин: празот се сечка ситно и се динста на зејтин.
  2. Се трга на страна и веднаш се додаваат јајца и сол.
  3. Лиснатото тесто се дели на три дела.
  4. Секој дел посебно се развива, се тенчи и се посипува со преливот.
  5. Се прават три ролни, се ставаат во сад за печење, се премачкуваат со јајце и се печат во топла рерна половина час.
  6. Питата се сече на парчиња и тоа веднаш штом ќе ја извадите од рерна.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: