Состојки
Елда зрна
Елда спаѓа во семејството на скриеносемени растенија Fagopyrum sagittaium со потекло од централна Азија. Бидејќи семето на Елда се јаде, а не се спаѓа во класично жито, сепак се класифицира во оваа група намирници-житарици поради сличноста на хранливиот состав и начинот на припрема. Плодот на Елдата е семче во тријаголна форма, слично на сончогледовото, во тврда надворешна лушпа и служи исклучително за човечката исхрана. Елда зрното се нарекува исто така и „црно жито“.
Имено, Елда зрната се богат извор на хранливи состојки, витамини и минерали кои се слични на витамините што ги содржат останатите житарици. Содржат и јаглени хидрати, протеини и маслиново масло, затоа се препорачуваат во исхраната на човекот како корисна намирница. Во исхраната се употребуваат како состојка при изработка на брашно, леб, качамак и слично.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти