Состојки
Лосос чаден
Лосос чаден е вид риба што се прави најчесто ладно чадено што значи дека се прави чад кој не создава температура поголема од 30°C, што значи дека рибата не се потпекува, но има поинаква текстура и поделикатна арома. Се чади со дрво од бука или даб. Природно одгледаниот чаден лосос е сосема редок.
Чадениот лосос е денес многу употребуван во многу префинети ресторани, а во некои земји е задолжителен за празниците околу Нова година. Најдобар е кога е сечен на сосема тенки кришки. Најчесто на подобрите марки лосос е истакнато дека е сечен рачно, затоа што машинското се смета за несоодветно. И кај лососот има црни и црвени етикети, како кај вискито. Оние со црни се подобри.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти