Занимливости
14 кулинарски трикови што ги користат готвачите во рестораните

Оние што готват честопати знаат дека понекогаш сè во кујната е вистински пекол: масло испрскано насекаде, изгорено месо и јајцата само што сте ги купиле не се зготвиле убаво.

 

Ние сакаме да ги надминуваме предизвиците, па затоа издвоивме 14 најкорисни кулинарски трикови, кои ќе ви заштедат време и нерви и ќе ги подобрат вашите вештини.

 

1. Ако пржите плескавици, направете вдлабнатина во центарот. Ова ќе го намали времето на готвење.

 

16136160-11409410-413875-8-0-1505369008-1505369013-650-1-1505369013-650-04f9ebaa03-1506165886

 

2. За да пресечете совршено парче торта, ставете го ножот под млаз топла вода. На овој начин, тортата нема да ви се залепи за ножот.

 

torta

 

3. Ставете прскалче во лимон за да направите спреј со сок од лимон.

 

limon

 

4. Дефинирајте ја големината на порцијата со раката.

 

merilo

 

5. За да не се лизга ножот, ставете неколку ластици за коса на рачката.

 

05 (2)

 

6. Колку е потенка кората на лимонот, толку е покисел лимонот.

 

05 (2)

 

7. За совршено да ги испржите колбасите и одвнатре и однадвор, направете мали засеци на површината.

 

05 (2)

 

8. За да проверите дали јајцето е свежо, обрнете внимание на прстенот околу жолчката.

 

05 (2)

 

9. Исечената торта нема да биде застоена ако закачите парчиња леб на исечените рабови и ги прицврстите со чепкалки за заби.

 

05 (2)

 

10. Колку време до сварено јајце на начин кој што посакувате?

 

јајце

 

11. Подобро е зелениот зеленчук да се складира завиткан во фолија – така ќе остане свеж многу подолго.

 

05 (2)

 

12. За да зготвите совршената сланина, ставете ја врз парче алуминиумска фолија. Загрејте ја рерната на 204 ° C и печете 12 минути.

 

05 (2)

 

13. За да ја загреете пицата (која е претходно печена), попрскајте ја со вода пред да ја ставите во рерната.

 

05 (2)

 

14. Исечете го стекот од краевите. На овој начин месото нема да се распадне и ќе добиете совршени парчиња.

 

05 (2)

 

Бонус: За да го потопите целото колаче во чаша млеко без да ги извалкате прстите, употребете виљушка.

 

05 (2)

 

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: