Да се биде веган значи отфрлање на секаков вид животински производ во секојдневната исхрана. Станува збор не само за исхрана без консумирање на месо и риба, туку исто така и отфрлање на млеко и јајца на дневното мени. Основата на веганската исхрана се житарици, овошје и зеленчук, но постојат други вкусни и здрави намирници кои задолжително се наоѓаат на трпезата на еден веган.
Тофу
Растително сирење изработено од соино млеко. Содржи висок процент на протеини и се карактеризира со неутрален вкус при што совршено се комбинира во богат-веге сендвич.
Киноа
Спаѓа во фамилијата на спанаќ, иако многумина ја сметаат за житарка и би ја класифицирале во зрнесто-житните култури. Киноата е богата е со растителни влакна и минерали и не содржи глутен.
Сејтан
Претставува глутенска намирница богата со протеини. Содржи висок процент на глутен кој ја надоместува во целост потребата за месо.
Темпех
Се нарекува и „растително месо“ и во составот содржи соја, растителни влакна и протеини.
Мопур
Уште една веге-намирница која ја надоместува потребата за месо поради содржината на глутен.