Занимливости
6 навики кои им помагаат на јапонките да останат слаби

Јапонките се сметаат за едни од најубавите и најелегантните жени во светот. На 30 тие изгледаат како да се 18, на 40 како да имаат 25 и тие живеат најдолго.

 

Прочитајте за тајните на јапонската исхрана и начинот на живот, бидејќи се имаат покажано како доста корисни.

 

Богата и балансирана диета

 

8989010-photo02-1484118172-650-0656441b54-1484556221

 

Честа заблуда е дека јапонците јадат само суши – нивната исхрана е, всушност многу разновидна. Тие преферираат риба, морски алги, зеленчук, соја, ориз, овошје и зелен чај. Јапонската диета е хармонична и урамнотежена и речиси воопшто не е високо-калорична и брза.

Свежината и релевантноста на сезоната се од големо значење, тие обично ги јадат оние производи кои зреат во тоа време. Преферираат дури и сезонска риба. Времето е уште еден клучен фактор: во зима, јапонците традиционално јадат месо, риба, топли пијалаци и супи, а во топлината на летото тие преферираат ладни супи, морска храна, ладен рамен и салати.

 

Метод на готвење

 

8989060-P1180681-1024x768-1484135833-650-061b48e698-1484556221

 

Јапонците традиционално ја готват храна со варење, печење, на пареа или ја пржат во посебна тава со минимално масло. Зеленчукот е исечен така што ќе изгледа убаво и ќе се зготви побрзо. Предноста на овие методи е дека храната задржува голем дел од своите хранливи својства.

Зеленчуковата супа е популарна база за многу јадења. Јапонките се многу внимателни со зачини, се обидуваат да се задржат на лесна храна од која нема да имаат мачнини во стомакот, црниот дроб и бубрезите. Главното обележје на јапонската кујна е во истакнувањето на природната убавина, боја и вкус.

 

Културата на јадењето

 

8989110-kkk_3631-1484125074-650-f4c79d8a02-1484556221

 

Јадењето е исто така ритуал во Јапонија. Тие јадат полека, со мали парчиња и оброци и чиниите се мали. Настојуваат да се задржи природниот вкус и изглед на храната и затоа ретко ја декорираат. Различни јадења на истата чинија се лош тон, секоја храна треба да има свое место. Чинијата никогаш не е целосно полна. Мора да се согласиме дека е невозможно да се прејадуваат на овој начин.

 

Јадат ориз наместо леб

 

01

 

Како кај нас лебот, така кај јапонците оризот е суштинскиот дел од секој оброк, а обично се подготвува варен без сол и масло. Консумирањето немасна храна им помага да ја задржат нивната тенка фигура.

 

 

Не го прескокнуваат појадокот

 

02

 

Појадокот е најзначајниот оброк во денот во Јапонија. Тоа е нивниот главен оброк кој вклучува неколку чинии – вообичаено риба, ориз, омлет, супа, соја со зеленчук, алги и чај.

 

 

Не јадат благо за десерт

 

03

 

Десертот за јапонците е ретка прилика и обично кога се јаде се консумира во мали количини. Јапонците имаат многу различни очекувања на благо од нас – кај нив не постојат колачи или кремови. Тие дури имаат сладолед направен од ориз (mochi). Јапонски десерти се генерално  немасни, со низок шеќер, а според нашите десерти и навики, веројатно и не би ви се допаднале. Сепак, тие нема да остават ништо на вас и нема да направат проблем со прекумерна тежина. тие

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: