Ананасот е еден од најдобрите и најосвежувачки овошни плодови кој дефинитивно може да го промени вашиот ден! Ова тропско овошје има многу здрави состојки како што се манган, витамини, бакар, фолна киселина, влакна и пантотенска киселина кои придонесуваат за многу здравствени придобивки. Прочитајте повеќе за најважните бенефити на ананасот, од кои број 2 е особено важно!
1. Антивоспалително дејство
Ананасот содржи бромелаин – ензим кој го намалува воспалението во целото тело. Бромелаинот е особено важен во случај на артритис, проблеми со коските и болка.
2. За здрав дигестивен систем
Ако имате проблеми со варењето на храната или чувствувате притисок во стомакот, тогаш дефинитивно треба да јадете ананас бидејќи ова овошје содржи многу корисни влакна и ензими. Овој факт за ананасот не е толку познат, но има неверојатни ефекти.
3. За поздраво срце
Друга корист од бромелаинот во ананасот е тоа што го подобрува протокот на крв и циркулацијата бидејќи тоа е силен антикоагуланс. Ги релаксира капиларите, вените и крвните садови, го подобрува срцето и го прави поотпорно на проблеми, напади или кардиоваскуларни болести.
4. Ги убива канцер клетките
Ова тропско овошје штити од слободните радикали. Бромелаинот повторно е заслужен за оваа заштитна функција. Тој има способност да ги “јаде” клетките на ракот и да го забави нивниот понатамошен раст.
5. Гради здрави коски
Ананасот содржи фосфор, што е многу важен за изградба на здрави коски и заби. Му помага на калциумот во својот процес на градење на ткива и коски. Една чаша ананас има околу 14 мг фосфор.
6. Манганот е неверојатен за нашата кожа и коски
Нашето тело нема способност да произведе манган само по себе, но треба да се внесе преку исхрана. Затоа, ананасот е еден од најдобрите извори на манган кој ја подобрува заштитата на кожата и еластичноста, како и формирање и силата на коските.
7. Заштита против штетата од слободните радикали
Ананасот има витамин Ц во неговата структура и делува како заштитен механизам од слободните радикали. Витамините се, исто така, антиоксиданси и имаат важна улога во превенција на ракот.