1. Тврдо месо
Дали некогаш сте купиле месо кое навистина изгледало добро, но по готвењето станало тврдо и тешко за џвакање? Ако одговорот е да – не грижете се. Еве неколку трикови за меко, одлично и вкусно приготвено месо секој пат.
Употребете овошје. Јаболкото, ананасот, мангото и крушата се одлични за со месо. Излупете го овошјето, потоа пресечете го на тенки парчиња. Печете го месото покриено со парчињата овошје. Овошните сокови се одлични за омекнување на тврдите парчиња месо. Затоа, ќе забележите некои рецепти каде свинското месо често се готви со ананас или јаболко.
Употребете саке. Подгответе маринада во посебен сад од мешавина на рендан кромид, рендано јаболко, маслиново масло и малку саке. Оставете го месото преку ноќ во фрижидер за да му дадете вкус и мекост.
Употребете Кока-Кола. Кока-колата делува како совршен „омекнувач“ на месото. Пред пржење, натопете го месото во Кока-Кола 10-тина минути. Потоа, извадете го месото од маринадата, оставете малку да се исуши и пропржете го со црн пипер. Користете го овој метод за да им дадете одлични вкусови на вашите јадења со месо. И уште еден совет: овој рецепт е погоден за прилично дебели парчиња месо.
Употребете лимон. Маринирането на месото во сок од лимон 30 минути пред готвењето е доволно за да биде многу помеко. Можете исто така да користите оцет. Меѓутоа, во овој случај, месото треба да се натопи во маринадата преку ноќ.
2. Пресолена супа
Ако сте додале премногу сол во вашата супа, ви нудиме неколку кулинарски тајни кои ќе ви помогнат да ја спасите:
Додајте вода. Најлесниот начин е, се разбира, да додадете повеќе вода и дополнително да ја варите супата. Сепак, овој метод не може да биде многу соодветен, бидејќи може да влијае на вкусот на вашето јадење.
Додајте супа. Ако настрана имате сварена супа, едноставно додајте малку во тенџерето. Ова ќе ви помогне да ја направите вашата супа помалку солена без да го загрозите вкусот.
Додајте ориз. Ако трикот со супа или вода не ви одговара, може да се обидете да ставите мала шака ориз во тенџерето. Оризот е одлично ја апсорбира дополнителната сол.
Додајте шеќер. Некои готвачи користат шеќер за да го поправат вкусот. Само ставете коцка шеќер во супата и почекајте да се раствори пред да додадете друга коцка. Повторете неколку пати додека вкусот целосно се поправи.
Додајте компир или тестенини. Компирите, тестенините или фидето исто така може да помогнат да се апсорбира солта. Ако рецептот дозволува, едноставно додадете повеќе од овие состојки. Ако ниту еден од овие производи не е вклучен во рецептот, во супата ставете неколку компири и оставете ги да се варат 10-15 минути пред да ги извадите. Компирот ќе ја апсорбира вишокот сол и нема да го расипе вкусот на супата.
3. Остриот вкус на кромидот
Острата миризба или вкус на неварениот кромид често предизвикува непријатности. Сепак, готвењето јадења без кромид може да биде предизвик. За среќа, постои едноставен начин да го направите суровиот кромид вкусен.
Исечкајте ги ситно или на парчиња главиците кромид и ставете ги во сад со ладна вода. Ова ќе ви помогне да се ослободите од горчливиот вкус.
4. Пресолено месо
Употребете кисела павлака. Киселата павлака може да помогне да се избалансира вишокот на соленоста во јадењата од месо. Ставете го месото во чинија со кисела павлака и оставете го да се лади. По желба, можете исто така да додадете несолен сос од масло или брашно (мешавина на брашно, вода и кисела павлака) на месото.
Употребете несолен гарнир. Несолениот гарнир од зеленчук е уште еден начин за спасување на храната. Ако сте го пресолиле говедското месо, додајте ситно сечкани зелка, тиквички или рендан суров компир во него. Овие состојки ќе го направат вашето јадење уште помеко и посочно.
5. Пресолен зеленчук
Употребете домати. Зеленчуковите јадења, пржени или печени, ќе бидат помалку солени ако додадете неколку домати на нив. Исечете ги ситно и гответе ги заедно со пресоленото јадење.
Употребете зовриена вода. Со цел да се отстрани вишокот на сол од готвениот зеленчук, може да истурите врз него несолена, зовриена вода и да готвите уште неколку минути.
Употребете несолени сосови. Јадењата со печурки, исто така, може да се спасат со користење на несолени сосови, додатоци или кисела павлака.
6. Изгорена храна и месо
Употребете масло, вода или супа. Ако додека печете, јадењето на површината е црно и изгорено, а во внатрешноста непечено – отсечете го изгорениот слој и продолжете да го готвите со масло, вода или супа. За да го отстраните изгорениот мирис од јадењето, префрлете го во друга чинија и покријте го со влажна крпа. Така ќе впие голем дел од непријатниот мирис.
Употребете топло млеко. Уште еден начин да се ослободите од изгорениот вкус и арома е да додадете топло млеко на вашето јадење.
7. Ладење и топлење на јадењата
Кога приготвувате ордевери и шведска маса, веројатно знаете дека да ги чувате јадењата топли или оладени пред сервирање може да биде предизвик. За среќа, решението е прилично едноставно – стоплете плех или друг сад од рерната 5 минути и во ставете ја храната. За ладни јадења, чиниите за сервирање ставете ги во фрижидер пред употреба.
8. Супа со премногу маснотии
Ако супата има премногу маснотии во неа, ставете ја во фрижидер да се олади. Почекајте маснотијата да се стврдне на врвот, а потоа отстранете ја.
9. Палачинки што се лепат на тавата
Употребете брашно. Постојат неколку причини зошто палачинките ви се лепат на тавата. Ако тестото е премногу влажно, додајте малку брашно. Доколку брашното е со низок квалитет, додајте малку пченкарно брашно. Исто така, важно е да се загрее тавата со масло пред да го ставите тестото во неа.