Занимливости
9 состојки кои се неверојатно здрави, а мислевте дека не се јадат

Кора од банана, кора од лимон, листови од јагода – ако ги фрлате овие делови од овошјето кои сметате дека не се за јадење, фрлате повеќе од само „остатоци“ и пропуштате внесување на многу корисни и здрави состојки.

 

Нормално, не би ви паднало на памет да ја јадете горчливата кора од банана, меѓутоа овие непожелни делови од храната содржат моќни нутритивни придобивки што ги пропуштате секогаш кога ги фрлате.

 

За вас одвоивме 9 здрави и јадливи делови од растенија што треба да ги внесете во исхраната:

 

1. Глуварче (млечна козица)

 

01

 

 

Глуварчето е моќен детоксификатор и заштитник на црниот дроб. Исто така е богато со антиоксиданти и голем број на витамини. Според студиите, ова јадливо растение се покажа толку моќно што екстрактот од неговиот корен според нив, ефикасно ги убива клетките на ракот на кожата без да ги оштети здравите клетки.

Глуварчето може да го набавите од природата (жолтиот цвет, стеблото, лисјата и коренот) и да го сварите како чај. Може да го купите во маркетите во форма на чај или како екстракт.

 

2. Листови од јагода

 

05

 

Стеблата и лисјата на јагодите, слично како овошјето, содржат флавоноидни соединенија кои се корисни против стареењето и когнитивниот пад. Овој јадлив дел од овошјето исто така содржи антиоксидант наречен антоцијанин кој содржи антивоспалителни и антиканцерогени својства како и придобивки против срцеви заболувања.

Листовите од јагода може да се јадат сурови, направени во чај или купени како чај.

 

 

3. Невен (Calendula Officinalis)

 

05

 

Невен се користи како антивоспалително, антиепилептично и антимикробно сретство илјадници години наназад во традиционалната индиска алтернативна медицина (Ајурведа).

Современите студии ги зголемуваат неговите придобивки, споменувајќи чудесни дејства како антитумор, антиканцерогени, седативно дејство, лекување на рани, антисептичко дејство и позитивно дејство за менталното здравје.

Невенот може да го користите во салати, чаеви или да го консумирате директно од градината.

 

 

4. Кора од лимон 

 

05

 

Покрај тоа што се богати со витамин Ц, лимонските лушпи содржат супстанција наречена лимонен која според студиите се покажа како состојка корисна за борба против ракот. Според студијата, учесниците кои пиеле сок од лимон секој ден (без додавање на кората) имале минимални заштитни ефекти против ракот на кожата, додека оние кои во сокот додале рендана кора, се покажале со помал степен на ризик за рак на кожата.

Наместо да ја фрлате кората од лимон, додајте една четвртина во смутито. Исто така може да ја исушите кората од лимон на сонце, да ја сомелете во мелница за кафе и да ја користите како додаток со зеленчук и риба.

Напомена: купувајте органски лимони за да ги избегнете пестицидите во лушпите на обичните лимони.

 

 

5. Кора од портокал

 

orange-peel

 

Друга цитрусна кора за која треба да размислите двапати пред да ја фрлите е кората од портокал.

Кората од портокал е богата со хесперидин, антивоспалителен флавоноид, за кој се покажа дека го намалува крвниот притисок и холестеролот. Покрај тоа, други флавоноиди, како што се полиметоксифлавоните во овие јадења, покажаа дека го инхибираат растот на ракот преку лесно проткајување на клеточните мембрани.

За да ги избегнете пестицидите, задолжително купувајте органски портокали пред да ги додадете нив и кората во смутиња. Исто така можете да ги исушите лушпите и да направите чај.

 

 

6. Листови од брокула

 

broccoli-leaves

 

Брокулите се уште еден супер-зеленчук со кој веројатно сте добро запознаени. Веројатно сте навикнати да ги фрлате оние досадни лисја на стебленца пред да ја ставите брокулата на пареа.

Сепак, можеби ќе сакате да ги додадете овие лисја на вашите салати и супи, наместо да ги фрлате. Истражувањата покажуваат дека листовите од брокули содржат високи нивоа на феноли и други антиоксиданти, кои се потентни за борбата против рак како и слободни радикали, кои помагаат да се спречи стареењето и воспалението.

 

 

7. Листови од карфиол

 

cauliflower-leaves

 

Сечењето на оние листови околу главите на карфиолот и нивното готвење заедно со остатокот од вашето јадење може да биде една од најдобрите идеи што сте ги имале во кујната.

Листовите од карфиолот се богати со витамин Ц, моќен антиоксиданс, како и железо и бета-каротин. Железото е високо апсорбирачко и одлично за случаи на анемија.

 

 

8. Лушпа од киви

 

kiwi

 

Само затоа што се влакнести не значи дека не се јадат!

Јадењето на лушпи од киви ќе ви даде дополнителна доза на влакна заедно со месото на кивите (кое содржи повеќе витамин Ц отколку портокал), плус изобилство на витамин К и антиоксиданти.

Изблендирајте ги лушпите во смути или јадете ги чисто само нив.

 

 

9. Лушпа од банана

 

banana-peel

 

Никој повторно нема да се лизне на отфрлената кора од банана, ако ги знаат придобивките што ги фрлаат.

Освен тоа што се одлични обелувачи на заби, лушпите од банана е откриено дека имаат антимикробни својства. А да не спомнуваме дека се полни со корисни биоактивни соединенија како што се флавоноиди, танини, фолобатини и алкалоиди кои имаат антиинфламаторни и антидијабетични ефекти.

Следниот пат кога ќе правите банана смути, не плашете се да ја додадете кора.

 

 

Заклучок

 

Не само што сите овие тревки и “остатоци” содржат тон здравствени придобивки туку и нивното користење наместо да се фрлаат во депонија исто така придонесува за животната средина и го намалува јаглеродот. Ги отвора очите кон можностите што лежат во тревките и растенијата, и ќе можете да ги искористите хранливите придобивки од овие јадења. Само не заборавајте да ги измиете навистина добро за да ги избегнете можните пестициди (истото важи и за секое овошје и зеленчук, вклучувајќи јаболка, круши и сл.), И ако имаат горчлив вкус, секогаш можете да ги помешате во смути или да ги додадете во готвењето на некое солено јадење.

 

 

 

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: