Без разлика дали правиме пудинг, лесни свежи тестенини, или пак, мек домашен леб, повеќето од нас се сретнале со рецепти во кои одлично ги користат жолчките од јајцата, но зад себе оставаат сад полн со непотребни белки.
Додека е прифатливо фрлање на една или две белки ќе се чувствуваме позадоволни доколку ги искористиме сите состојки и ништо не фрлиме. Секогаш можете да направите суфле или омлет од белки, но повеќе „надвор од кутијата“ рецепти не секогаш ни доаѓаат на ум.
Добрата вест е дека не мора веднаш да ги искористите – белките можат да бидат замрзнати неколку месеци. Свежи или одмрзнати, тие се клучни за некои од нашите омилени рецепти – како на пример пуслици, пенливи коктели или намази. Еве некои вкусни начини добро да ги употребите белките од јајцата.
Торта со банани
Тортата со банани е класичен десерт, но е познато дека се распаѓа во рерната, што ја прави стресна за подготовка дури и за искусни пекари.
Нашата техника ги заобиколува овие вообичаени замки со матење на ладни јајца и шеќер додека не формираат свиленкаста стабилна основа со текстура слична на мек сладолед. Оттаму, едноставно се додава брашното и се става тортата во калапот за печење. Резултатот? Совршено формирана, лесна како перница торта со фил од банани секој пат.
Рецепт: https://goo.gl/9URtFf
Чајните колачиња од Алиса во земјата на чудата
Не само што овие колачиња се повкусни од купечките, можете да ги декорирате за секоја пригода со шарена глазура и декоративни трошки по ваш избор.
Рецепт: https://goo.gl/EtSXvn
Ладен колач со крцкави ф’стаци
Лесен чоколаден мус, одличен десерт за сите љубители на чоколадо и Нутела кремот.
Рецепт: https://goo.gl/7puvjZ
Палачинки со киноа и јагоди
Користењето на белки наместо цели јајца не е секогаш за намалување на калориите или холестеролот. Во оваа смеса високата содржина на влага во белката е она што им помага на палачинките да растат.
Рецепт: https://goo.gl/ALS7sf
Пуслици
Уште еден начини на употреба на белките од јајца се добро познатите пуслици. Овие пуслици се лесни за подготовка, а се потребни само 3 состојки со кои ќе добиете најдобар резултат.
Рецепт: https://goo.gl/Awz1oM
Коктели
Кога ви останале белките по долгата и макотрпна изработка на колачот, последно нешто што ќе сакате да направите е да готвите, туку ќе сакате само да ги искористите.
Освен што може да ги замрзнете, белките може да ги ставите во било каков коктел, а најдобро во мешаните коктели како виски соур или маргарита. Ваш е изборот.
Рецепт: https://goo.gl/rSwU5i
Мусака
Мусаката може да биде еднакво вкусна ако пред печење ја полиете со кисело млеко и белки од јајце.
Рецепт: https://goo.gl/7Sbfov
Намази
Искористете ги белките во овој рецепт за намаз што ќе го подготвите за помалку од 5 минути.
Рецепт: https://goo.gl/pLkpks
Мусови
Мусот лесно се припрема и не ви треба премногу време, особено ако готвењето е последната работа што сакате да ја правите, а имате вишок белки од претходно приготвениот рецепт.
Рецепт: https://goo.gl/3rrdvT
Ќофтиња и пржено месо
Постои кинеска техника на готвење каде што всушност белката од јајце се употребува како маринада заедно со пченкарен скроб и вино за да му даде мекост на прженото месо.
А, белката од јајце може да се употреби и во изработка на ќофтиња од мелено месо.
Рецепт: https://goo.gl/y24KVs
Кандирани и зачинети јатки
Белката може да ја искористите за да направите зачинета ужинка од бадеми, ореви или ф’стаци. Извалкајте ги јатките во цимет и шеќер, измешајте ги со пенасто изматени белки и печете ги. Доволна е една до две белки за да им дадат шмек на јатките и крцкаво-свеж ароматичен вкус.