План за исхрана за низок холестерол може да помогне во намалување на лошиот холестерол (ЛДЛ) и зголемување на добриот холестерол (ХДЛ). План за исхрана за низок холестерол може лесно да се имплементира со додавање на храна во вашата исхрана која го намалува лошиот холестерол, како и елиминирање на храна кои го зголемуваат ЛДЛ холестерол.
1. Холестерол може да се најде само во храната од животинско потекло, а не во растителната храна.
Што да правите: Намалување на износот на месо во вашите оброци и зголемување на количината на цели зрна и зеленчук за да се компензира ако е потребно. Заменете говедско, свинско или јагнешко месо во јадењата со риба или пилешко.
2. Мастите под кожата на пилешкото месо, салото, мастите од сланина и ребра се заситени масти и тие се сметаат за “лоши” масти, бидејќи тие го зголемуваат ЛДЛ холестерол.
Што да правите:
– Изберете посни парчиња месо. Посен дел на говедско месо е филето.
– На свинското месо е слабината. На јагнешкото е слабината, рацете и нозете.
– Печете или варите наместо да пржите. Печете го месото на решетка, така што на мастите може да се исцедат во тава.
– Пред готвење, отстранете ги сите видливи масти од месо.
– Ставете домашни чорби и супи во фрижидер по готвењето, а потоа зацврстените масти може да ги извадите од врвот. Истото може да се направи за конзервирани супи кои содржат масти.
– Одберете пилешко или мисиркино, наместо на патка и гуска.
– Извадете ја кожата од пилето и мисирката пред готвење.
– Избегнувајте обработено месо, кое е обично богато со заситени масти.
– Ако сте на диета за намалување на холестеролот, многу ретко јадете ги органите, како што се црниот дроб, бубрезите и мозокот, бидејќи тие се многу богати со холестерол.
3. Мастите во путерот, млекото и павлаката се заситени масти.
Што да правите: Намалете го внесот на млечни масти. Упоребувајте нискомаслено млеко или млеко без масти наместо полномасно млеко. Користете нискомаслена урда и други нискомаслени млечни производи.
4. Консумирањето растителни влакна, кои се наоѓаат во целите зрна, помага за намалување на холестеролот.
Што да правите: Овесот, гравот, прокељот, крушите и јаболките се добар извор на диетални влакна. Консумирајте кафеави тестенини и ориз наместо бели.
5. Транс мастите соодветстуваат на заситените масти кои го подигнуваат нивото на ЛДЛ (лошиот) холестерол.
Што да правите: Избегнувајте пржена и процесирана храна – таа храна содржи транс масти. Храна богата со транс масти се крофните, помфритот, колачите, мафини, крекери, пити и торти. Кога јадете надвор изберете печена или варена храна наместо пржена.
6. Во големо јајце има во просек 185 мг холестерол.
Што да правите: Намалете го консумирањето на јајца или користете белки место жолчки. Целиот холестеролот од јајцата е пронајден во жолчките, а белките се одличен извор на протеини.
7. Мононезаситени масти се масти кои помагаат да се намали нивото на холестерол.
Што да правите: Масло од канола, маслиново масло и масло од кикирики се богати со мононезаситени масти. Гответе со канола или маслиново масло наместо пченкарно масло.