Веројатно сте виделе дека авокадото се наметнува како супер храна за срцето во последниве години. Еве четири причини поради кои треба да се размислите за консумирање на авокадо, по малку секој ден.
-
Можете да го намалите ризикот од срцеви заболувања
Срцеви заболувања е убиец број 1 во САД, кои влијаат на речиси 27 милиони луѓе, па затоа има смисла дека ние би сакале да се заштитиме себеси со тоа што ќе бидеме се повеќе свесни за здравјето во нашите избори за исхрана. Авокадото се покажа дека позитивно влијае на кардиоваскуларниот систем во голем број на начини, поради неговата ниска количина на заситени масти и висока содржина на незаситени масти.
Во прилог на неговата хранливи содржина на масти, авокадото, исто така содржи моќна мешавина на хранливи материи (на пример, калиум и лутеин), вклучувајќи голем број на антиоксиданси како каротеноиди и феноли. Овие соединенија може да помогнат во спречување на воспаление и оксидативниот стрес во крвните садови и подобрување на протокот на крв.
-
Можете да имате полесно време на одржување на вашата телесна тежина
Јадење масти за да се губат мастите; Кој би помислил? Авокадото може да помогне при слабеење. Една неодамнешна студија покажа дека вклучувајќи го авокадото во оброци помогна да се прошири чувство на исполнетост.
-
Може да го намали ризикот од рак
Авокадо ни дава многу фитохемикалии кои може да помогнат во спречување на рак, вклучувајќи ги претходно споменатите мозочни удари и феноли. Протеинското соединение наречено глутатион, заедно со лутеин кои се пронајдени во авокадото, биле поврзани со намалени стапки на орален рак. Прелиминарните податоци покажуваат ветувачки резултати за потенцијалната улога на авокадото во намалување на ризикот од двата дојка и рак на простата.
-
Ќе ги заштити вашата кожа и очи и во староста
Како што се испоставува, авокадо каротеноиди направи прилично голем број на работи за нашето тело. Двете лутеин и уште една состојка најдена во авокадото се нарекува зеаксантин можат да го спречат падот на очите при старост и да се спречи дисфункција на визијата. Покрај тоа, истите овие две хранливи материи, исто така делуваат како амортизери против УВ штетни зраци, одржувајќи ја нашата кожа мазна и здрава. Биорасположивоста (леснотијата на апсорпција од страна на нашето тело) на каротеноиди од авокадо во споредба со многу други видови овошје и зеленчук го прави јадењето авокадо секој ден разумен избор.