Занимливости
Видови храна што може да ги влошат алергиите

Исхраната може да влијае на вашите алергии. На пример овошјето како јаболки или пак виното можат да бидат иритирачки за луѓето кои се алергични на полен. Црвеното вино може да предизвика алергии, бидејќи содржи сулфити.

 

Еден од знаците за надоаѓање на пролетта е бранот на сезонски алергии кои влијаат на многу граѓани секоја година. Алергиски ринитис (исто така познат како поленска треска или едноставно алергија) се јавува кога имунолошкиот систем реагира на честички од воздухот. Имунолошкиот систем ги идентификува овие честички како страни, поттикнувајќи кивање, кашлање и течење на носот. Симптомите на алергискиот ринитис вклучуваат постојано кивање по будењето наутро и чешање на очите.

 

Најчестиот предизвикувач на алергија во пролет е поленот, кој се ослободува во воздухот од цвеќиња, дрвја и други растенија во процесот на цутењето. Меѓутоа еден посебен вид полен е особено проблематичен: поленот од бреза.

 

Истражувачите заклучиле дека со консумирање на свежи суровини и производи може да се влошат одредени симптоми кај луѓето кои се алергични на полен – состојба позната како полен-нутритивен алергиски синдром или орален алергиски синдром. Протеините во храната како што се јаболка, целер и лешници се структурно слични на поленот од брезата, кој го активира имунолошкиот одговор сличен на блага алергиска реакција.

 

За среќа, кога оваа храна се готви, протеините се разложуваат и би требало да не се случи било каква алергиска реакција.

Сепак, важно е да се знае која храна е безбедна за грицкање, а кој ќе ви предизвика чешање на непцата и потечена уста.

 

Ова се 7 видови храна што може ја влошат состојбата од пролетните алергии.

 

1. Јаболко

 

jabolko

 

Едно јаболко на ден треба да го држи лекарот подалеку, но ова овошје може да го опустоши устите на луѓето кои се алергични на полен. Овој ефект се јавува само со консумирање на свежа јаболка, така да слободно направете си пита од јаболки.

 

2. Моркови

 

morkov

 

Тешко е да се помириме со фактот дека дури и омилената здрава храна како морковите може да ја влоши ситуацијата на оние кои страдаат од пролетните алергии. Кога се консумира свеж, морковот може да предизвика некои благи симптоми како што е течење на носот или чешање на грлото, но ова може да се избегне ако се меша во супа.

 

 

3. Целер

 

celer

 

Можете да јадете целер колку што сакате без да ја зголемите телесната тежина, но нискокалоричниот зеленчук може да предизвика авто-имунолошка реакција кај луѓето со чувствителност на полен.

 

4. Лешници

 

lesnik

 

Лешникот (па дури и арома на лешник) може да ги влоши симптомите на алергија од полен, но било кој вид на реакција од лешници треба да се сфати сериозно. Ако почувствувате било каков вид на чешање, пецкање, или оток во устата по консумирање на лешници, треба да посетите алерголог или имунолог.

 

5. Киви

 

kivi

 

Киви е мало овошје, но може да предизвика сериозна иритација на грлото и синусите. Избегнувајте јадење на киви за време на пролет за да се спасите од било каков вид на несакани алергиски реакции.

 

6. Магдонос

 

magdonos

 

Оние зелени декоративни листови што им даваат шмек на вашите јадења се безопасни – освен ако немате есенски и пролетни алергии. Симптомите на алергијата се активираат со конзумирање на премногу свеж магдонос, затоа избегнете го овој гарнир во тие периоди.

 

7. Црвено вино

 

vino

 

Црвеното вино има здравствени придобивки, но исто така содржи сулфити, кои може да предизвикаат алергии. Една студија покажа дека жените што консумираат 14 чаши вино неделно речиси двапати поверојатно е да имаат постојано затнат нос во споредба со жените кои пијат помалку.

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: