Правилото дека црвено вино оди со месо, а бело вино оди со риба е добро, но во светот на виното, гастрономските комбинации всушност можат да бидат многу побогати и разновидни.
Ви гарантираме дека ако го следите овој совет, ќе научите како да го одберете најдоброто вино за пиење во комбинација со јадењето, слично како професионален готвач!
Суво вино = свеж зеленчук, пржен и похуван зеленчук (печурки, тиквички и слично) и риба
Благо вино = мек кашкавал, биено сирење, колбаси, десерти
Бело вино = пилешко месо, печива, тестенини, риба, морски плодови, меки кашкавали
Пенливо вино = риба, свеж зеленчук, печива, кашкавал и сирење
Розе вино = пржен зеленчук, морска храна, пилешко месо
Црвено вино = говедско месо, пилешко месо, колбаси, пржен зеленчук, мек кашкавал
Црно вино = говедско месо, колбаси, мек кашкавал
Десертно вино = колбаси, печива, мек кашкавал, десерти