Занимливости
Ослободете се од надуеноста за неколку минути

Многу луѓе имаат непријатно чувство на притисок во стомакот. Постојат многу причини за надуеност на стомакот и кај здравите луѓе.

 

Најчесто причините се поврзани со храната и работењето на желудникот. Понекогаш, дури и по консумирање на мала количина на храна, забележуваме дека нашиот стомак станал многу поголем за многу кратко време.

 

Воздух во стомакот – резултат на работата на цревните флорални микроорганизми, бактерии, кои помагаат да се вари храната. Кога е потешко да се вари храната, се создаваат повеќе гасови.

 

Ви препорачуваме неколку начини да го ослободите чувството на надуеност во желудникот, а истовремено да му помогнете на желудникот во неговата, ни малку лесна, секојдневна работа.

 

Нежна масажа на стомакот ќе ви помогне да го опуштите стомакот и да го подобрите варењето.

 

Метод бр. 1.

 

Масажата на оваа точка придонесува за намалување на производството на гас и олеснување на стомакот.

 

211515-19048910-3-0-1493215440-1493215444-0-1493242157-0-1493276881-0-1493284072-1493284076-650-1-1493284076-650-04f9ebaa03-1493294204

 

Ставете 4 прсти хоризонтално над папокот. Над горниот прст се наоѓа потребната точка за масажа. Масирајте 2-3 минути во насока на стрелките на часовникот, и исто толку во спротивна насока. Ако се сте направиле исправно, во устата ќе ви се појави киселкаст вкус и ќе се зголеми лачењето на плунка.

 

Метод бр.2.

 

Оваа масажа ќе помогне да се отстрани задржувањето на водата и да се отстрани болката во желудникот, ако постои.

 

211565-19049110-3-0-1493215440-1493215444-0-1493242157-0-1493276785-0-1493284127-1493284129-650-1-1493284129-650-04f9ebaa03-1493294204

 

Оваа точка се наоѓа на висина на показалецот над папокот. Притиснете ја и масирајте 2-3 минути во насока на стрелките на часовникот и исто толку во спротивна насока.

 

Метод бр.3.

 

Оваа масажа ќе ја зголеми активноста на дебелото црево и ќе го елиминира чувството на тежина во стомакот.

 

211615-19049210-3-0-1493215440-1493215444-0-1493242157-0-1493276661-0-1493284169-1493284177-650-1-1493284177-650-04f9ebaa03-1493294204

 

Ставете под папокот хоризонтално 4 прсти. Под малиот прст се наоѓа потребна точка. Треба исто така да се масира 2-3 минути во насока на стрелките на часовникот, и исто во спротивна насока. Ако сте направиле се правилно, чувството на надуеност во стомакот наскоро ќе помине.