Занимливости
10 намирници за зголемување на интелектуалната способност

Постојат одредени видови храна кои ja зголемуваат вашата интелектуална способност и ги подобруваат когнитивните функции. Еве 10 намирници кои треба да ги јадете за зголемување на интелектуалната способност:

  1. Боровинки

Боровинките се можеби една од најпознатите овошки за хранење на мозокот. Богати со антиоксиданси, тие го штитат мозокот од оштетување оксидативниот стрес предизвикан од слободните радикали акумулирани во телото. Во индустрискиот свет во кој живееме, износите на овие штетни видови се зголемува во нашите тела, до нивоа кои, всушност, им штетат на клетките и невроните, штета која се спречува со антиоксиданси. Боровинките служат за подобрување на меморијата и подобрување на способностите за учење. Истражувањата укажуваат на тоа дека дури и може да ја спречат појавата на невродегенеративни болести како што се Алцхајмеровата болест. Една чаша на ден во било каква форма ќе заврши работа.

  1. Авокадо

Мононезаситените масти во авокадото го поттикнуваат протокот на крв и намалување на крвниот притисок, од која имаат корист сите органи, вклучувајќи го и мозокот. Високо во калории, една четвртина до една половина авокадо на ден е доволна.

  1. Див лосос

Лососот е богат со омега-3 масни киселини, кои го одржуваат здравјето на мозочната ќелија и дејствува како антиинфламатор. Нашите тела не се во состојба да произведуваат количини на масни киселини, кои ни се потребни и поради тоа се бара надворешен извор. Масните киселини во лососот ја поддржуваат работата на срцето, мозокот и здравјето на очите во текот на животот и борбата со когнитивни нарушувања кои се јавуваат на постара возраст.

  1. Маслиново масло

Маслиновото масло е одличен извор на омега-3 масни киселини, како и антиоксиданси, кои, како што беше дискутирано погоре, го штити мозокот од оксидативен стрес. Исто така, се поврзани со подобрување на учењето и меморијата. Една до две лажици дневно на салати или при готвење е доволна количина.

  1. Ленено семе

Лененото семе е богато со масни киселини, кои се од суштинско значење за здравјето на мозокот, подобрување на меморијата и намалување на падот на меморијата во при постара. Една лажица или две на ден, додадена во сокови или во салата е доволна.

  1. Брокула

Брокулата е одличен извор на холин, кој е познат за подобрување на меморијата и намалување на ментална пад со стареењето. Таа е исто така богата со витамин К, кој може да ја зголеми брзината на мозочните функции и да се подобрат мемориските способности. Две чаши, четири до пет пати неделно е оптимално за здравјето на мозокот.

  1. Јајца

Жолчки од јајце се еден од најдобрите извори на холин, кој, како што беше дискутирано претходно, може да ја подобри меморијата. Исто така може да се подобри комуникацијата помеѓу мозочните клетки. Едно јајце на ден е препорачаната количина.

  1. Ореви

Содржат високи нивоа на здрави масти, оревите може да ја зголемат менталната јасност. Тие содржат високо ниво на витамин Е, кој го спречува когнитивниот пад. Тие можат да го подобрат расположението, намалување на ментална пад и подобрување на срцевото здравје. Една унца ореви на ден е доволната количина.

  1. Наут

Богат со магнезиум, наутот промовира побрз пренос на пораки помеѓу невроните. Тој ги релаксира крвните садови, кои го промовираат протокот на крв и зголемување на нивото на серотонин во мозокот, што доведува до подобро расположение.

  1. Темно чоколадо

Највкусната намирница за зголемување на манталната јасност на мозокот е темното чоколадо, богато со антиоксиданси и го штити мозокот од оксидативен стрес од слободните радикали. Тоа содржи ендорфини, кои може да го подобрат расположението. Една унца на ден е препорачаната количина.

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: