Состојки
Месо од дива шатка
Дивата шатка е широко распространета и се среќава во голем број во Европа, Азија и Северна Америка, а ја има и во Македонија. Спаѓа во фамилијата на Anatidae од солени и слатки води.
Во кулинарството, месото од дивата шатка се употребува во многубројни специјалитети во повеќе светски кујни откако внимателно ќе се исчисти перјето и ќе се подготви. За приготвување се користи месото од градите и нозете на дивата шатка, каде месото од нозете е потемно и поголемо од тоа на градите кое е потемно од пилешко или мисиркино месо. Обезкостеното месо од дивата шатка може да се приготви на скара, а исто така може да се јадат и органите како срцето и бубрезите.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти