Состојки
Кељ
Кељ (Brassica oleracea) е растение од семејството зелјести плодови. Навидум наликува на зелка, се карактеризира со сладок вкус и зелена боја, а доколку овене или стане кафеавкаст, станува малку погорчлив. Кељот е достапна состојка, го има во текот на целата година и може да се користи во кулинарството варен, да се бланшира или пржи. Во јадењата може да биде заменлива состојка на зелката и спанаќот. Му дава боја и специфичен вкус на речиси секое јадење.
Имено, кељот престставува благотворен зеленчук: одличен извор на калциум, магнезиум, витамин К, витамин А, витамин Ц, растителни влакна, железо, фолна киселина, аминокиселини, антиоксиданти флавоноиди и лутеин. Кељот претставува еден од најхранливите зеленчуци што се препорачува во секоја кујна.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти