Состојки
Краставица
Краставица е едногодишно зелјесто растение чиви плодови широко се употребуваат во човечката исхрана во сурова форма и како додаток во солени јадења. Од витамини, краставицата е најбогата со витамин Ц, а во трагови ги содржи скоро сите витамини од групата Б и каротин. Од минерали, краставицата има многу фосфор, калциум, железо, манган и јод. Има малку натриум и многу калиум, поради што не треба да се соли за да не се наруши постоечкиот однос на овие два минерали.
Краставицата има многубројни бенефиции: свежата краставица ја регулира работата на цревата и ја нормализира столицата. Им се препорачува на дијабетичарите, бидејќи го намалува нивото на шеќерот во крвта. Исто така, краставицата им се препорачува и на лицата кои се склони кон дебелење, како диетална храна.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти