Состојки
Лутеница Лутеница или лутенка е зачинета салата од зеленчук што е застапена најмногу во бугарската, македонската и српската кујна. Состојките вклучуваат: пиперки, моркови, модар патлиџан, кромид, лук, црн бибер, растително масло, шеќер, сол и може но и не мора да се додадат домати. Лутеницата мoже да се најде во повеќе варијанти: ситна, покрупна, со домати или без, пиперки и модар патлиџан и зачинета или блага. Лутеницата може да биде малку лута (позачинета) од другото популарно мезе-ајвар. Сепак, во различни региони и земји имаат значително различни толкувања на овие апетисани. Традиционалната бугарска лутенка е поблага од ајварот. Во Македонија, лутенката доаѓа во тегла и често се користи како состојка на тост и леб. Исто така, се јаде со многу месо, ќофтиња и ќебапи. Повеќето домаќинства го имаат ова во нивната куќа во текот на годината и е омилено јадење на многумина. Во последниве години, индустриското производство на лутеница е во подем. Голем обем на производствени капацитети го пробија овој производ и надвор од Балканот.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: