Состојки
Модар патлиџан
Плодовите од модриот патлиџан се чест гостин на менијата на љубителите на зеленчукот ширум светот, а во веганските кујни важат за вистински продукт кој што е совршена и вкусна замена за месото.
Освен како храна, патлиџанот во поединечни земји се применува и во медицински цели. Овој зеленчук е и одличен извор на витамините К, Ц, А, Б1, Б3, Б6 и Б9 (фолна киселина). Богат е и со минералите калиум, калциум, фосфор, бакар и магнезиум.
Помага во контрола на дијабетесот, ја регулира телесната тежина, ги ублажува проблемите со варењето, го намалува нивото на холестеролот во крвта, го забавува растот на туморите, штити од вируси.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти