Состојки
Пире од варена тиква
Тиквата изобилува со минерали од кои железо, бакар, флуор, калиум, калциум, манган, цинк кобалт и силициум. Содржи и голем процент на каротин - повеќе дури и од морковот. Освен тоа, тиквата е богата со прехранбени влакна кои лесно се усвојуваат од страна на организмот, а е малку калорична. Богата е и со пектини, шеќери, витамини од кои Ц, Е и витамини од групата В. Имено, тиквата го содржи малку познатиот и малку изучуван витамин Т кој всушност и не е вистински витамин туку претставува смеса од фолна киселина, витамин В12 и ДНА. Она што е карактеристично за овој витамин тоа е дека ретко се среќава во продуктите, но затоа пак го има во тиквата. Витаминот Т кој го содржи тиквата е важен поради активното учество при формирање на тромбоцитите и помага при згрудување на крвта, го забрзува процесот на размена на храната во организмот и учествува во процесот на создавање на протеини.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти