Рецепти
Торта од тиква со чоколадо Ана Ѓорова

Совршен спој на чоколадо и тиква како одличен, есенски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(1 1/2 Чаша)

Путер(1 1/2 Чаша)

Јајце(3 )

Ванилин шеќер(1 1/2 Кафена лажица)

Брашно(2 Чаши)

Прашок за печиво(2 Кафени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Сол(1/4 Кафена лажица)

Цимет(1 Кафена лажица)

Пире од варена тиква(1 1/2 Чаша)

Крем сирење(115 Грама)

Шеќер во прав(1 Чаша)

Хопла(1 Чаша)

Црно чоколадо(300 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Загрејте ја рерната на 180°C.
  2. Во сад за матење со миксер пенасто изматете 1 чаша путер со шеќерот. Додајте ги едно по едно јајцата и лажичка ванилин шеќер и миксирајте додека смесата се соедини.
  3. Во друг сад измешајте го брашното, сода бикарбона, печивото, солта и циметот. Смесата додајте ја во садот за матење и измиксирајте сè заедно со изматените путер и јајца.
  4. Исклучете го миксерот и додајте го пирето од тиква, па промешајте со лажица додека смесата се соедини.
  5. Смесата поделете ја во 2 идентични, намастени, кружни садови за печење и ставете ги да се печат во загреаната рерна 35-40 минути. Боцнете со чепкалка во центарот – ако чепкалката е чиста, тортата е готова.
  6. Во меѓувреме изматете 1/2 чаша путер со крем сирењето, шеќерот во прав и 1/2 лажичка ванила. Убаво матете со миксер додека да добиете хомогена смеса.
  7. Готовите пандишпани извадете ги од садовите, премачкајте го едниот со смесата од путер и крем сирење на површината и преклопете го со другиот пандишпан.
  8. При крајот подгответе го чоколадниот фил: во тенџере на оган ставете ја хоплата и пред да зоврие додајте го дробеното чоколадо и мешајте додека чоколадото се растопи.
  9. Премачкајте ја тортата со чоколадниот фил и оставете ја да се стврдне околу 15 минути. Откако убаво ќе се олади, пресечете ја и сервирајте ја.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: