Рецепти
Посни медени колачи Ана Ѓорова

Едноставни, а превкусни колачи што се одлични за со шолја чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мед(1 Чаша)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Шеќер(1/2 Чаша)

Прашок за печиво(1 )

Газирана вода(1 Чаша)

Масло(1 Чаша)

Цимет(1 Кафена лажица)

Каранфилче(1 Кафена лажица)

Брашно(по потреба да се замеси тестото )

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Медот се топи на умерен оган, па се додаваат брашното и содата и се мати со миксер.
  2. Се додава кисела вода, шеќер, печиво, цимет, мелено каранфилче и масло.
  3. Постепено се додава брашно и се замесува мазно тесто што не се лепи.
  4. Од смесата со дланките се формираат топчиња, се редат во плех и се печат 30 минути во рерна на 180°C.
  5. Готовите колачи се оставаат да се изладат, па се валкаат во шеќер во прав.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: