Рецепти
Пита со блитва и со коприва Ана Ѓорова

Вегетаријански рецепт што може да го подготвите за предјадење или појадок со чаша јогурт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Блитвата и копривата се чистат, се мијат и кратко се обаруваат во солена вода. Потоа се цедат, се преливаат со млаз студена вода, повторно се цедат од водата и се сечкаат ситно.
  2. Во сад се ставаат свежото сирење, блитвата, копривата и јајцата и се промешува.
  3. Во садот се додава маслото и потоа брашната измешани со прашокот за печиво.
  4. Во смесата се додаваат павлаката, ситно сечканиот лук и свежите зачински билки (босилек, магдонос, мајчина душичка, рузмарин).
  5. Се зачинува со сол, бибер, вегета и мускатно оревче, се става во обложена тепсија и се пече 40 минути во рерна загреана на 200 степени.
  6. Печената пита се остава неколку минути во тепсијата, па се вади хартијата за печење и се сече на парчиња.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: