Рецепти
Пита со карамелизирана тиква Ана Ѓорова

Есенски деликатес

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(150 Грама)

Лешник(печени и мелени 80 грама )

Шеќер(150 Грама)

Путер(70 Грама)

Јајце(2 )

Ванилин шеќер(1 )

Рендана кора од лимон

Тиква(500 грама печена )

Крем сирење(100 Грама)

Кисела павлака(4 Супени лажици)

Цимет

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од брашното, 50 г шеќер, печените и мелени лешници, путерот, 1 јајце, ванилиниот шеќер и малку рендана кора од лимон се замесува тесто.
  2. Тестото се распоредува во калап бр. 26 брз хартија за печење. Тестото се боцка со виљушка за да не нарасне при печењето.
  3. На печената тиква ѝ се отстранува кората и се пасира како пире. Се додава цимет по вкус.
  4. На рингла се растопува 100 г шеќер така што да се добие карамел. Се додава павлаката и се меша додека карамелот добро се соедини.
  5. Кога карамелот малку ќе се излади, му се додаваат пирето од тиква, 1 јајце и крем сирењето.
  6. Филот се нанесува врз тестото, па целата пита се пече 45 минути во рерна на 190°C.
  7. Питата е пожелно да отстои неколку часа на ладно пред да се сервира.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: