Рецепти
Домашна пита со зелка (посно) Ана Ѓорова

Вкусна домашна пита со свежа зелка по бабин рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Вода(400 мл млака )

Сол(1 Кафена лажица)

Квасец(5 г свеж )

Масло(2-3 Супени лажици)

Зелка(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Замесете средно тврдо тесто од брашното, млаката вода, солта и свежиот квасец.
  2. Поделете го тестото и секоја половина повторно поделете ја на 6 дела. Вкупно треба да добиете 12 топчиња.
  3. Од првото топче расукајте мала коричка, премачкајте ја со масло и врз неа ставете друга расукана коричка.
  4. Откако ќе се направат 6х2 корички, се почнува со расукување. На набрашнета маса се расукува еден дел. Првата кора треба да биде поголема од другите 5.
  5. Се премачкува голем четвртаст плех со масло и се става првата расукана кора која треба да е поголема од плехот бидејќи на крај се виткаат краевите од тестото.
  6. Кората се попрскува со масло и се става фил од претходно запржена зелка.
  7. Врз зелката се става друга кора која е со големина колку плехот. Така се реди додека да завршат сите кори.
  8. Последната кора се премачкува само со масло, се виткаат краевите на питата и пред печење се сече на парчиња.
  9. Се пече во загреана рерна на 220 степени околу 25 минути.
  10. По печењето извадете ја од рерна и покријте ја со крпа малку да омекне.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: