Рецепти
Лимон-колач Ана Ристеска

Вкусна и освежителна торта од лимон која е одлична за секаква пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(за кора 175 Грама)

Јајце(за кора 3 )

Маргарин(за кора 175 Грама)

Шеќер(за кора 175 Грама)

Прашок за печиво(за кора 1 Кафена лажица)

Свеж сок од лимон(за кора )

Рендана кора од лимон(за кора )

Јајце(за фил 2 )

Шеќер(за фил 75 Грама)

Маргарин(за фил 50 Грама)

Свеж сок од лимон(за фил од 2 лимона )

Рендана кора од лимон(за фил од 2 лимона )

Шеќер во прав(за прелив 100 Грама)

Свеж сок од лимон(за прелив )

Рендана кора од лимон(за прелив )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. За кората: сите состојки за кората се мешаат заедно, се добива густа смеса која се става во калап за печење бр.20. Се пече 40 минути на 170 степени, а кога ќе се излади се сече на три дела.
  2. За филот: се матат јајцата со шеќерот и кората и сокот од двата лимони. Се додава маргаринот исечкан на ситно и се вари на пареа половина час.
  3. Кога ќе се згусне кремот да биде како пудинг, се остава да се излади. Потоа се дели на два дела.
  4. Филување: се премачкуваат двете кори со кремот, а на третата кора се става од преливот приготвен од шеќер во прав и кора и сок од еден лимон.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: