Рецепти
Колач со круши и бадеми Ана Ѓорова

Вкусна торта што е повеќе круша отколку тесто – одлична за секој дел од денот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Круша(3 )

Јајце(2 )

Брашно(50 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Кафена лажица)

Путер(125 Грама)

Шеќер(125 Грама)

Бадеми(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Крушите измијте ги, излупете ги, исчистете ги од семките и дршките и исечете ги на половинки.
  2. Во поголем сад со миксер изматете ги путерот и шеќерот додека добиете пенаста смеса.
  3. Потоа додајте ги јајцата едно по едно. Со лопатка измешајте го и брашното, 150 г мелени бадеми и прашокот за печиво.
  4. Смесата претурете ја во тава за печење обложена со намастена хартија за печење и убаво израмнете ја.
  5. Одозгора ставете ги половинките круши и печете го колачот во претходно загреана рерна на 190 степени околу 25 минути.
  6. Извадете го колачот од рерна, одозгора додајте ги останатите 50 г бадеми исечени на листови и допечете уште 8-10 минути. Проверете со чепкалка дали е печено – боцнете и ако излезе чиста чепкалката значи дека е печено.
  7. Кога ќе се подолади колачот, поросете го со шеќер во прав.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: