Рецепти
Пилешка тава со сланина Ана Ѓорова

Послужете го јадењето со пире, пекарски компир или варен зеленчук по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(700-800 Грама)

Праз(2 страка )

Димена сланина(250 Грама)

Вода(250-300 Милилитри)

Ориз(150 Грама)

Вегета

Сол

Бибер

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Брашно(2 Супени лажици)

Рендан кашкавал(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Пилешкото месо сварете го во солена вода, исчистете го од кожата и коските и оставете го настрана.
  2. Празот исчистете го и измијте го, ситно исечкајте го и ставете го во тавче со масло да се пржи.
  3. Чадената сланина исечкајте ја на коцки и додајте ја кај празот да се запржи.
  4. Се приготвува лесна запршка од две лажици брашно и една лажица црвен пипер.
  5. Во тепсија за печење или во земјена тава распоредете го месото, додајте ги испржениот праз и сланина, полејте ги со запршката и измешајте.
  6. Додајте ги оризот, зачините и водата, па ставете ја тавата во рерна да се пече.
  7. Кога ќе биде запечена тавата, посипете со ренданиот кашкавал и оставете да се допече уште пет минути во рерна колку да се растопи кашкавалот.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: