Состојки
Слатко вино Десертните или слатки вина се благи вина кои обично се служат со десерт. Нема едноставна дефиниција за десертно вино. Во Велика Британија, за десертно вино се смета секое слатко вино кое се пие со еден оброк, спротивно на белите зајакнати вина (Фино и Амонтиладо-вид шери грозје) кои се пијат пред оброк и црвените зајакнати вина (Порто и Мадера) кои се пијат по оброкот. Во отсуство на други техники, производителите на десертното вино мора да го создаваат нивниот шеќер во лозјето. Некои сорти на грозје природно произведуваат многу повеќе шеќер од другите.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: