Состојки
Зелен чај
Зелениот чај е направен од Camellia sinensis листови кои не биле подложени на истиот пад и оксидација применет при обработка на Camellia sinensis во улонг чај и црн чај. Зелениот чај потекнува од Кина, но неговото производство се шири во многу земји во Азија.
Зелениот чај има многу здравствени бенефити: ја спречува појавата на рак, заштитува од срцеви заболувања, го подобрува имунитетот, помага при намалување на лошиот холестерол, го заштитува џигерот, спречува појавување на камен во бубрезите и го помага денталното здравје.
Покрај овие придобивки, исто така е познато дека зелениот чај помага при слабеењето. Тој ја забрзува работата на метаболизмот и го стимулира согорувањето на масти во телото. Тоа се случува благодарение на кофеинот и супстанцијата EGCG (Epigallocatechin Gallate), кои влегуваат со составот на зелениот чај.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти