Состојки
Француски магдонос Францускиот магдонос e вид магдонос со извиткани листови често се користи како гарнир во многу јадења, меѓутоа се јаде и суров како обичниот магдонос со тоа што има послаб вкус поради ниската количина на етерични масла што е позастапена кај обичниот магдонос. Францускиот магдонос, како и сите видови магдонос, е природен извор на флавиноиди и антиоксиданти, витамини од кои А, Б и Ц. Во 100 грама магдонос се наоѓаат околу 1630 милиграма минерали од кои половина од сумата е калиумот. Францускиот магдонос содржи и железо, калциум, манган, магнезиум и бакар. Магдоносот е корисен за излачување на штетните материи од организмот, а поволно влијае и на циркулацијата.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: