Состојки
Јаворов сируп Јаворов сируп претставува засладувач направен од сокот на стеблото на Јавор. Најчесто при изработка на јаворов сируп се употребува сок од шеќерниот јавор (Acer saccharum), црвениот јавор (Acer rubrum) или црниот јавор (Acer nigrum). Во ладни климатски предели, ова дрво складира шеќер во своите корења кој потоа се собира и се концентрира. Во кулинарството, јаворов сируп се користи најчесто за благи јадења и десерти, но и како состојка во печени јадења. Главно содржи сахароза, но и корисни состојки како фенол кој има антиоксидантско дејство.      
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: