Состојки
Краставица Краставица е едногодишно зелјесто растение чиви плодови широко се употребуваат во човечката исхрана во сурова форма и како додаток во солени јадења. Од витамини, краставицата е најбогата со витамин Ц, а во трагови ги содржи скоро сите витамини од групата Б и каротин. Од минерали, краставицата има многу фосфор, калциум, железо, манган и јод. Има малку натриум и многу калиум, поради што не треба да се соли за да не се наруши постоечкиот однос на овие два минерали. Краставицата има многубројни бенефиции: свежата краставица ја регулира работата на цревата и ја нормализира столицата. Им се препорачува на дијабетичарите, бидејќи го намалува нивото на шеќерот во крвта. Исто така, краставицата им се препорачува и на лицата кои се склони кон дебелење, како диетална храна.  
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Најави се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да: