Состојки
‘Ржан леб Зрната 'рж се користат за правење на брашно, ’ржен леб, ’ржено пиво, извесни видови на виски и вотка, но и како фуражна култура. Зрната се консумираат цели или зарамнети и суви, во облик на снегулки. Зрното од ’рж е богато со јаглени хидрати. Содржи и белковини, масти, калиум, фосфор, магнезиум, железо и витамин Б. Освен што се користи за исхрана се користи и како лек во вид на чаеви или каши за облоги. Се употребува за јакнење на организмот, слабокрвност, шеќерна болест, бубрежни потешкотии, намалување на маснотии во крв, слабеење и исфрлање на глисти.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: