Состојки
Рен
Рен спаѓа во семејството на Brassicaceae. Претставува грмушеста билка, а коренот во кулинарството се користи како зеленчук или зачин. Поради големата содржина на ензим, ренот се карактеризира со јак мирис и лут вкус. Се употребува коренот, но и младите лисја.
Ренот е благотворен зеленчук. Претставува стимулатор на органите за варење поради тоа што желудочните и цревните жлезди ја зголемуваат активноста и лачат повеќе секрет, а делуваат и на обновувањето на оштетените корисни бактерии во цревата. Во мали дози сокот од рен ги уништува бактериите на салмонелата, дизентеријата и гнојните бактерии, а со пиењето 20 капки три пати на ден ќе се ослободите и од проблемот на подуеност, дијареа и забавен метаболизам. Исто така ренот ја зајакнува работата на црниот дроб и жолчката и е препорачлив за исфрлање на камен и песок од бубрегот.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти