Состојки
Гриз
Гриз претставува ситно сомелено жито кое се користи во исхраната, пред сè за изработка на тестенини, житарици и слично, но исто така е позната состојка во многу благи и солени јадења и десерти. Тестенината произведена од гриз се карактеризира по жолтеникавата боја и цврстина.
Гризот е одличен извор на долготрајна енергија, кој во скоро воопшто себе не содржи масти, прости шеќери и натриум, а има и одредена количина на витамини од B групата. Тој најчесто е познат како детска храна на која не можат да одолеат и возрасните, е лесен за подготовка и вкусен во секакви комбинации со зачини. Гризот е карактеристичен по високата содржина на глутен, а формата е цврста и тврда и затоа не се препорачува за изработка на леб.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти