Состојки
Рукола Руколата е самоникната билка со медитеранско потекло, која уште старите Римјани и Грци многу ја ценеле и ја користеле во исхраната. Покрај другото, тие руколата ја сметале и за моќен афродизијак. Руколата е многу богат извор на минерали и витамини: калциум, магенизум, железо, калиум, фосфор, витамин А, витамин К, витамин Ц, фолна и пантотенска киселина. Содржи и големи концентрации на бета-каротен кој има антиоскидативно дејство и индоли кои го намалуваат ризикот за развој на хормонски зависни карциноми како што е карциномот на дојката. Освен што содржи бројни хранливи состојки, руколата содржи и различни биолошки активни состојки – фитохемикалии, чии антиоксидативни својства имаат позитивен ефект врз здравјето на човекот и го намалуваат ризикот од многу заболувања. Бета-каротенот го блокира формирањето на слободните радикали и така директно го спречува оштетувањето на клеточната ДНА структура. Руколата содржи и лутеин и зеаксантин, каротиноиди, кои покрај своите многубројни заштитни својства, играат важна улога и во заштитата на ретината на окото. Бидејќи руколата содржи големи концентрации на калциум, таа им се препорачува на лицата со остеопороза, но и како превенција од остеопороза, особено на жените во постменопаузата.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: