Состојки
Сардини свежи
Сардините се богати со Омега 3 масни киселини кои се значајни за правилно функционирање на мозокот и ја подобруваат меморијата. Сардините се богати со калциум и витамин Д, кои земаат учество во зацврстувањето на коските. Овие риби содржат коензим Q10 кој претставува моќен антиоксиданс. Коензимот Q10 ја подобрува физичката енергија и го штити здравјето на кардиоваскуларниот систем. Коензимот Q10 е корисен кај луѓе со хипертензија и срцеви аномалии. Значаен е фактот што сардините во висока доза содржат триптофан- есенцијална аминикоселина која е неопходна за правилна работа на организмот. Високата содржина на протеини од сардините го намалуваат чувството на глад, а малата количина на јаглехидрати помага да се одржи стабилно нивото на шеќерта во крвта.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти