Состојки
Црн грав
Црниот грав е одличен за дигестивниот тракт, особено за дебелото црево. Овој грав произведува киселина која му помага на дебелото црево при производството на бактерии, кои се од суштинско значење за правилната функција и кои го намалуваат ризикот од рак на дебелото црево.
Црниот грав содржи витамини К, А и Ц, калиум, фолна киселина, железо, магнезиум, тиамин (витамин Б1), рибофлавин, бакар, калциум, фосфор, протеини, омега-3 масни киселини и ниацин. Исто така, црнот грав е богат извор на диетални влакна кои имаат важна улога во спречувањето на холестерол и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.
Карактеристичната црната кожа на гравот, исто така, содржи 8 различни флавиониди кои се богати со протеини. Имено, во 100 грама црн грав се наоѓаат 7 грама протеини и растителни влакна.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти