Рецепти
Ориз салата со пченка и грав Ана Ѓорова

Подгответе ја салатата од варен ориз, пченка и грав за лесна вечера или како гарнир со ручекот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пченка(1 Чаша)

Црн грав(1 Чаша)

Ориз(1 Чаша)

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Вода(1/2 Чаша)

Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)

Ким(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во сад на оган ставете ги маслиновото масло и оризот и запржете ги со мешање.
  2. Кога убаво ќе се запржат, полијте ја водата во тавата, оставете да зоврие и намалете ја температурата на тивок оган.
  3. Оставете го оризот да се вари додека да ја впие течноста, некаде околу 20-тина минути.
  4. Во друг поголем сад измешајте го гравот, кој претходно ќе го сварите и исцедите, варената пченка, лимоновиот сок и кимот.
  5. Откако оризот ќе се свари, помешајте го со мешавината од гравот и пченката и сервирајте ја салатата.
Салата со соја и шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Малиџано салата
Салата со праз и сирење
Салата со карфиол и маслинки
Салата со компири и туна
Посна руска салата
Брза салата од брокула
Салата со урда и праз
Кинеска салата
Бела салата
Салата со туна и грашок
Крем салата од печени пиперки и фета
Крем салата со пиперки и пршута
Салата од брокула со прелив од јогурт
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Макарони салата со горгонзола
Свечена слоевита салата
Салата од пченка
Салата со јајца, грашак и месо
Салата со спанаќ, туна и јајца
Салата од леќа и пченица
Макало од кисело млеко
Медитеранска паста салата
Крем салата со сирење и шампињони
Ориз салата со павлака
Крем салата со модри патлиџани
Бела салата
Салата од зелка и целер

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: