Рецепти
Ориз салата со павлака Ана Ѓорова

Многу вкусна салата што одлично оди со кифлички и други печива

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(200 Грама)

Вегета

Шунка(1/2 Килограм)

Кисели краставички(1 тегла )

Мајонез(2-3 лажици по вкус колку да се соединат состојките во салатата )

Сенф(1 Кафена лажица)

Павлака(3-4 мали )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Ставете го оризот да се вари во тенџере на оган со многу вода и лажичка вегета.
  2. Откако ќе се свари, исцедете го оризот, исплакнете го со млаз ладна вода, па повторно исцедете го и ставете го во длабок сад настрана.
  3. Киселите крставички ситно исечкајте ги и ставете ги врз цедалка да се исцедат околу половина час. Не треба да бидат со течност во салатата.
  4. Шунката изрендајте ја или ситно исечкајте ја.
  5. Оризот измешајте го со киселите краставички, шунката, па додајте лажичка сенф, 3-4 мали павлаки и околу 2-3 лажици мајонез или толку колку да се соединат состојките.
  6. Добро измешајте ги сите состојки и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: