Состојки
Безглутенско брашно За разлика од житарките кои содржат глутен, безглутенските житарки се многу похранливи, бидејќи се работи за цело зрно на кое не му е отстранета обвивката, а при тоа се задржани витамините и минералите кои се наоѓаат токму таму. Во групата на житарки кои содржат глутен се наоѓаат пченицата, ржот, јачменот и овесот, нивните преработки и сите јадења направени од нив. Додека безглутенското брашно претставува брашно приготвено од суровини кои природно не содржат глутен. Безглутенски леб може да се припреми од некои од житарките кои не содржат глутен како што се: хељда, амарант, киноа, просо, потоа оризот, пченката и слично. Ова брашно е погодно за лица кои не се толетрантни на глутен како и за лица кои преферираат исхрана во која глутенот не е присутен.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: