Состојки
Гриз Гриз претставува ситно сомелено жито кое се користи во исхраната, пред сè за изработка на тестенини, житарици и слично, но исто така е позната состојка во многу благи и солени јадења и десерти. Тестенината произведена од гриз се карактеризира по жолтеникавата боја и цврстина. Гризот е одличен извор на долготрајна енергија, кој во скоро воопшто себе не содржи масти, прости шеќери и натриум, а има и одредена количина на витамини од B групата. Тој најчесто е познат како детска храна на која не можат да одолеат и возрасните, е лесен за подготовка и вкусен во секакви комбинации со зачини. Гризот е карактеристичен по високата содржина на глутен, а формата е цврста и тврда и затоа не се препорачува за изработка на леб.  
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 

Регистрирај се

Направи свој кориснички профил

Изјавувам дека горните податоци се точни и ги прифаќам условите за користење и Политиката на заштита на лични податоци на веб страницата moemeni.mk.

Регистрирај се со Фејсбук

Како регистриран корисник ќе можете да:

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: