Состојки
Рузмарин Шармантниот рузмарин е перфектната билка која мора да ја имате во вашата кујна. Ова растение е едно од светски препознатливите растенија кои го збогатуваат нашето здравје со фито-нутриенти, антиоксиданти и есенцијални киселини. Настрана од кулинарските и медицинските бенефиции кои рузмаринот ги нуди, тој има и многу други позитивни страни. Лисјата од рузмарин содржат фито-хемикалии кои се познати по спречувањето на заразни болести и кои го подобруваат здравјето. Деловите од билката, особено цветовите, содржат феноличен антиоксидант (рузмаринска киселина) како и многу други есенцијални масла како цинеол, борнеол, борнил ацетат, а-пинен итн. Овие состојки имаат антифламаторни, антиалергенски, антифунгални и антисептични својства. Лисјата на рузмарин овозможуваат 131 калорија на 100 грама, и не содржат воопшто холестерол. Рузмаринот содржи големи количини на витамин А. Неколку ливчиња на ден ќе придонесат многу за вашето здравје. Особено е добро за одржување на здрав мукус на мембраните и кожата. Витаминот А е добар и за чување на белите дробови и усната празнина. Растението е богато и со железо, содржи 6,65 милиграми на 100 грама свежи лисја. Железото е важен компонент на хемоглобинот во црвените крвни зрнца.  
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти
ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ
 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: