Рецепти
Пунч со суви урми
Вкусен безалкохолен пунч со ароматични зачини и овошје
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Суви урми(25 )
Круша(1 голема )
Корен од ѓумбир(7 сантиметри )
Стапче цимет(2-3 )
Вода(2.8 Литри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Крушата излупете ја, извадете ги семките и исечете ја на коцки, а ѓумбирот излупете го и исечете го на тенки ленти.
- Во големо тенџере ставете ги урмите, крушата, ѓумбирот, стапчињата цимет и водата.
- Покријте го тенџерето со капак и варете ги состојките на тивок оган околу 1 час.
- Потоа тргнете го од оган и оставете го да отстои 10-тина минути.
- Исцедете ја течноста и ставете ја во посебен сад. Засладете со мед или со шеќер.
- Пред да го послужите пунчот, оставете го во фрижидер да отстои некое време.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во