Рецепти
Расолница Ана Ѓорова

Македонски рецепт за превкусна расолница од зелка и цвекло

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелка(20 Килограми)

Морска сол(1 Пакување)

Цвекло(1 )

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Зелките (може да измешате обична и црвена зелка) исечете ги кај срцето/кочанот и наполнете ги сите со околу по една шака морска сол.
  2. Потоа наредете ги во пластично буре, така што ќе бидат свртени со кочанот нагоре.
  3. Оставете ги зелките да отстојат така 3 дена.
  4. По три дена, наполнете го бурето со вода до горе над зелките.
  5. Ставете 1 цвекло исечено на 4 дела и 1 лимон исечен на 4 дела, па со чинија и со некој потежок предмет потиснете ги зелките да не лебдат.
  6. Потоа точете ја расолницата со денови/месеци скоро секој втор или трет ден. Точењето на расолница се прави така што преку чепот на бурето ќе ја точите течноста во леген и повторно течноста од легенот ја ставате врз зелките. На тој начин ќе успее расолницата, треба да помине низ процесот на точење за да биде во ред.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: