Состојки
Јагоди
Градинарската јагода (Fragaria ananassа) е од вкрстени видови која се одгледува низ целиот свет заради нејзиниот плод, така наречената јагода. Плодот (кое не е зрнесто, не е соединето овошје) секаде е познат по неговата карактеристична арома, светло црвена боја, соковна текстура и сладина. Вештачката арома (вкус) на јагодата исто така се користи во многу прехрамбени производи.
Плодовите од јагода имаат голема хранлива, диетална и терапевтска вредност. Свежите јагоди покрај шеќери, содржат и голем број на минерални материи и витамини од кои C, A, B6 и Е. Освен за свежа консумација, плодовите од јагода се ценета суровина и за преработки во високо квалитетни производи, а погодна е и за смрзнување со што се овозможува и нејзино користење во текот на целата година.
Со оваа состојка може да ги приготвите следниве рецепти